Ga naar de inhoud

Mijn eerste week!

Mijn eerste week in Brazilië zit er alweer op. Wat is het voorbij gevlogen!

Ik vertrok vorige week vrijdagmiddag uit Assen. Na anderhalve dag reizen kwam ik zaterdagavond eindelijk aan in Sabinópolis. In Nederland was het toen al 1.45 uur ’s nachts. Ik was helemaal gesloopt van de lange reis. Vooral dat laatste stukje met de lijnbus van Belo Horizonte naar Sabinópolis hakte er nog even flink in. Gelukkig wist de chauffeur dat ik er na 6 uur rijden uit moest, want ik was zo moe dat ik tijdens de busreis in slaap was gevallen. Toen hij zag dat ik niet uitstapte, liep hij naar mij toe met de mededeling dat we er waren. Dat was wel even schrikken. Bij de bushalte stonden gelukkig mensen klaar om mij te verwelkomen.

Woonruimte

Ik woon in een klein appartementje bij Kariny, een Braziliaanse vrouw die de maatschappelijk werker is bij de EZB. Ook haar zus logeert hier momenteel. Kariny en haar zus spreken alleen Portugees. Dat is nog best lastig  te volgen. Ze praten ontzettend snel en ik ken nog niet alle woorden. Gelukkig doet Google Translate goed zijn werk!

 

Mijn werkzaamheden

Van maandag tot en met vrijdag help ik mee in het kindercentrum. Kinderen van 0 tot 6 jaar worden hier de hele dag opgevangen. Zo hebben ouders hun handen vrij om wat geld te verdienen én kan er goed voor de kinderen gezorgd worden. De kinderen krijgen in het kindercentrum iedere dag drie maaltijden, omdat er voor veel kinderen thuis niet genoeg te eten is.  Ze komen veelal uit arme gezinnen. We leren ze om hun tanden te poetsen en te douchen. Ook worden ze geholpen met hun huiswerk, want vanaf 4 jaar ga je halve dagen naar school en is de andere helft van de dag bedoeld om je opdrachten te maken.

Daarnaast leren we de kinderen over Jezus, die Zijn leven voor hen heeft gegeven en die heel veel van hen houdt. Op deze manier wordt er ook aan de kinderen meegegeven dat ze waardevol en geliefd zijn. Naast al deze onderdelen is er ook veel ruimte om te spelen, wat voor mij een goede manier is om écht Portugees te leren!

De kinderen stonden van de week vol verbazing naar mijn witte huid, mijn rode wangen en mijn bruine haar te kijken. Zo’n uiterlijk vinden ze heel interessant, dat zien ze hier niet zo vaak.

Regentijd

Tja, en voor wie denkt dat Brazilië het land van de zon is… Ik heb tot nu toe alleen nog maar heel veel regen gezien. Ik kreeg in Nederland een paraplu met lieve wensen van de zondagsschoolkinderen cadeau. Die gebruik ik bijna elke dag. Gelukkig zijn in Sabinópolis op dit moment niet zulke heftige overstromingen als in andere delen van Brazilië!

Abraço, Lisanne

4 reacties op “Mijn eerste week!”

  1. Leuk om wat van je te zien en te lezen! En mooie foto’s. Heel veel plezier en succes met het leren van de taal. Groeten aan Kariny.

  2. Wat goed om te lezen dat je veilig bent aangekomen, en wat een leuke foto’s. Door de kinderen zal je de taal vast snel leren. Veel plezier. Groetjes Rianne

  3. Leuk om over je eerste ervaringen in Brazilië te lezen. Zo te zien wordt er voor je haar prima gezorgd door 3 kapstertjes in wording ☺️. Lief. Succes met wennen en met het verwerken van alle indrukken.

  4. Wat een reis, Lisanne! Maar gelukkig ben je veilig aangekomen. Er is genoeg te doen voor jou, denk ik. Geniet ervan!

Reacties zijn gesloten.