Ga naar de inhoud

Bijna naar Brazilië!

Lisanne in Paulistas

Het is al bijna zover! Volgende week vertrek ik nar Brazilië. Je denkt misschien: ‘Waarom wil je naar Brazilië? Je kunt toch ook in Europa meewerken in het zendingswerk?’ Dat klopt. Er zijn een hoop landen waar je veel kunt betekenen voor anderen, en bij mij heeft Brazilië een plekje in mijn hart veroverd. In 2016 was ik al eens drie weken op vakantie in Sabinopolis en omgeving. Toen ik hier was, ontdekte ik dat mijn opleiding en interesse heel mooi aansloten op het werk dat de EZB in Brazilië doet. Je zou het een soort roeping kunnen noemen. Dus toen er het jaar erop een zendingsreis vanuit de Pinkstergemeente in Stadskanaal werd georganiseerd, heb ik heel hard vooruit gewerkt in mijn studie, zodat ik me kon aansluiten bij het reisgezelschap.

Vier jaar geleden heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het jongerenwerk dat Project Vamos genoemd wordt. Ze waren toen net begonnen met de fundering en de eerste contouren van een gebouw, in een vrij armoedige omgeving, Het is de bedoeling om tieners en jongeren te ondersteunen en te begeleiden door ze een veilige en prettige plek te geven, waar ze niet alleen bescherming maar ook onderwijs krijgen. Toen ik een jaar later weer in Rio Vermelho was, draaide het project al op volle toeren. Dit mag je best als een wonder beschouwen, want voor dit werk had de EZB maar voor een paar maanden financiering. En ook voor het komende jaar is het weer spannend of er genoeg geld binnenkomt om dit werk te kunnen blijven doen.

Ik heb in 2017 verschillende tieners ontmoet, die vertelden waarom deze plek belangrijk voor hen is. Vamos geeft voor hen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, om zich te ontwikkelen en om het geloof en het leven met Jezus te delen. Omdat dit project – en vooral de jongeren – me erg aan het hart gaan, wil ik me ervoor inzetten om Project Vamos overeind te houden. Zo kunnen we tientallen jongeren naar God leiden en ze de kans geven om hun leven een positieve wending te geven!

Op dit moment ben ik druk met de voorbereidingen voor mijn reis: inentingen halen bij de GGD, nog even flink Portugese woordjes oefenen uit mijn tweede lesboek en heel veel mensen bijpraten over dit avontuur. Voor de grondbeginselen van het (Braziliaans) Portugees heb ik vorig jaar les gehad van een Braziliaanse lerares die tegenwoordig in Groningen woont, want bijna niemand in de binnenlanden van Brazilië spreekt Engels. Het Portugees heb ik dus hard nodig, vooral omdat ik de komende maanden voornamelijk ga meewerken in het kindercentrum in Sabinopolis. Dit wordt mijn thuisbasis, waarvandaan ik uitstapjes ga maken naar de verschillende steden waar de EZB werkzaam is. Op deze manier hoop ik het hele werk van de EZB goed te leren kennen en mijn steentje bij te kunnen dragen.  Ik ga in het kinderwerk meedraaien omdat dit goed aansluit bij mijn opleiding, maar uiteraard ga ik ook de tieners in Rio Vermelho opzoeken. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen met het project Vamos.