Ga naar de inhoud

De terugkeer van de zendingsfamilie

  • door

Als kind wilde ik al zendeling worden en mijn hele leven, tijd en moeite gebruiken om het evangelie te prediken. Om deze roeping te vervullen verliet ik mijn stad en ging op 18-jarige leeftijd naar de bijbelschool om theologie te studeren en me voor te bereiden op het zendingsveld. Op de bijbelschool ontmoette ik Salete – die zich ook voorbereidde op het prediken van het evangelie. Zij werd jaren later mijn vrouw.

Ik liep stage in de stad Belo Horizonte, en in die tijd ontmoette ik het geliefde echtpaar Ronald en Elma Steenbeek. Via hun hoorde ik over het zendingswerk dat Nico en Trijnie van Eijk in het binnenland van Minas Gerais begonnen waren. Ik verhuisde in de jaren 80 naar Sabinópolis om deel uit te maken van het team van zendelingen dat daar in de regio werkte. Daar trouwde ik en kregen we onze eerste dochter, Ruth.

Na deze periode kregen we een roeping voor de Bethany Church en verwelkomden we onze tweede dochter: Rakel. Onze pastorale reis vond plaats op verschillende plaatsen in Brazilië: Rio Grande do Sul, Mato Grosso do Sul, Natal (Rio Grande do Norte) en Porto Velho (Rondônia).

Rondônia is een staat in het uiterste noorden van het land en daar waren we heel ver verwijderd van al onze familieleden. Onze oudste dochter was al getrouwd en woonde in het noordoosten van Brazilië (net als mijn familie) en de familie van Salete kwam uit het zuiden. Salete en ik baden tot de Heer en werden door hem geleid om te gaan dienen op een plek die ons dichter bij onze families zou brengen: de zuidoostelijke regio – waar de staat Minas Gerais ligt en waar een groot deel van het zendingswerk van de EZB plaatsvindt.

In een gesprek met Edson en Cláudia, een echtpaar dat al meer dan twintig jaar de gemeente in de stad Paulistas leidt, spraken we over onze wens om naar die regio terug te keren. Toen Edson dit hoorde, zei hij: “Jacó, er is hier een plek voor jou, wij geloven dat dit Gods antwoord op onze gebeden is.”

Na dit gesprek hadden we een kennismaking met Oscar van Eijk in Sabinópolis. Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de training die predikanten krijgen, en we voelden de vrede van de Heer over onze terugkeer naar het zendingswerk in de regio. We mogen inmiddels twee maanden de gemeente in Euxenita leiden.

Voor Salete, Rakel, Ruth en mij is de terugkeer naar Euxenita, en het zien van de grote dingen die de Heer voor deze omgeving heeft gedaan, een reden voor dankbaarheid. Gezinnen zijn zelfredzamer, de omgeving is veiliger: de verandering die het zendingswerk hier heeft gebracht is duidelijk. We voelen ons bevoorrecht om te praten over Gods liefde, gezinnen te ontmoeten, in de kinderopvang te werken, het Evangelie te prediken en mensen te bereiken.

Wij geloven dat de Heer ons leidt en vragen uw gebed, zodat nog meer mensen het evangelie horen en erdoor aangeraakt worden.

Jacó en Salete.