Ga naar de inhoud

Afzien voor God

  • door

Vasten en bidden is een bijbels principe dat echter in onze moderne tijd niet vaak meer wordt gepraktiseerd. Dat het niet gemakkelijk is, maar wel prachtige vruchten afwerpt hebben onze kerken de afgelopen periode aan de lijve ondervonden. Zeshonderd leden, jong en oud, deden 21 dagen lang mee. Ieder op z’n eigen manier. De een liet z’n “cafézinhos” staan, de ander nam geen zoetigheid (grote offers voor Brazilianen!), weer anderen lieten een of twee maaltijden achterwege, en er was zelfs iemand die 3 weken lang z’n visstekje opgaf. Iedereen bracht op die manier een offer uit liefde voor God om meer tijd apart te zetten voor gebed en bijbel lezen.
De gevolgen van deze toewijding waren voor de kerken, maar ook voor de individuele gelovigen, heel bijzonder. Het was een tijd van grote saamhorigheid, gezinnen werden hechter, huwelijken beter, er kwamen mensen tot geloof, anderen kwamen terug tot God, de zondagschool kreeg meer kinderen en gebeden werden verhoord.
Iemand vertelde:”Ik dacht echt dat ik het niet uit zou houden zonder koffie en zoetigheid, maar elke dag voelde ik me sterker; ik had verwacht dat dit een goede tijd zou worden, maar het was veel meer dan dat, het was in één woord geweldig!”, en een ander: ”Ik had altijd moeite met bijbel lezen, maar nu las ik elke dag. De vrede die ik daardoor ervoer was onbeschrijfelijk. Ik ga er zeker mee door!”
Deze periode was beslist de moeite waard en voor herhaling vatbaar!